Wat zijn hamertenen/klauwtenen?

Dit zijn de kleine tenen (niet de grote teen maar wel de 2de, 3de,4de en soms 5de teen) die een contractuur/abnormale stand vertonen in één of meerdere gewrichtjes waardoor ze gekromd staan. Hierdoor ontstaat er pijn in de aangetaste gewrichtjes en drukpunten met eeltvorming. De tenen kunnen ofwel nog soepel en corrigeerbaar zijn of in het andere geval niet meer corrigeerbaar en dus rigid.

Op de foto kan je het verschil zien tussen hamertenen en klauwtenen.

Hamertenen/klauwtenen kunnen het gevolg zijn van te kleine schoenen, erfelijkheid speelt ook een rol, ze kunnen voorkomen bij hallux valgus, holvoeten, spreidvoeten of door een verstoring van het evenwicht van de kleine voetspieren.

Een behandeling is nodig in geval van pijnklachten. Conservatieve opties zijn steunzolen op maat, schoenadvies of verzorging van de eeltvorming door een professionele pedicure of podoloog. De operatieve behandeling is afhankelijk van patiënt tot patiënt. Mogelijke opties zijn peesverlengingen of transfers, arthroplastie door een klein stukje weg te nemen van het aangetaste gewrichtje of arthrodese wat het vastzetten is van het aangetaste gewrichtje met meestal een pinnetje.