hallux valgus

Wat is hallux valgus?

Hallux valgus of letterlijk vertaald ‘scheefstand van de grote teen’, is een aandoening waarbij er een standsafwijking is van de grote teen. Deze groeit richting de kleine tenen.

Hierdoor ontstaat er een pijnlijke knobbel (bunion) aan de binnenkant van de voorvoet. De knobbel ziet rood, voelt warm aan en kan gepaard gaan met een slijmbeursontsteking.

 

Er is een verstoring van het alignement van de voorvoet (voetboog) zodat niet alleen de grote teen pijnlijk kan zijn maar ook de gehele voorvoet. Soms is het ook moeilijk om nog passende schoenen te vinden.

 Hallux valgus kan het gevolg zijn van te nauwe schoenen of te hoge hakschoenen gedragen te hebben, het komt frequenter voor bij vrouwen en erfelijkheid speelt eveneens een rol.

    Een behandeling is nodig in geval van pijnklachten. De ernst van de pijn gaat niet altijd samen met de ernst van de afwijking. Conservatieve opties zijn steunzolen op maat, schoenadvies of orthopedische schoenen op maat. Orthesen kunnen comfort geven maar louter een operatie kan de stand van de teen corrigeren. De operatie bestaat uit het maken van gecontroleerde breukjes (osteotomie) zodat de grote teen terug in een correcte rechte as kan verschoven worden.