hamertenen

hamertenen/klauwtenen

Wat zijn hamertenen?

Dit zijn de kleine tenen (niet de grote teen maar wel de 2de, 3de,4de en soms 5de teen) die een contractuur/abnormale stand vertonen in één of meerdere gewrichtjes waardoor ze gekromd staan. Hierdoor ontstaat er pijn in de aangetaste gewrichtjes en drukpunten met eeltvorming. De tenen kunnen ofwel nog soepel en corrigeerbaar zijn of in het andere geval niet meer corrigeerbaar en dus rigid.

Op de foto kan je het verschil zien tussen hamertenen en klauwtenen.

Hamertenen/klauwtenen kunnen het gevolg zijn van te kleine schoenen, erfelijkheid speelt ook een rol, ze kunnen voorkomen bij hallux valgus, holvoeten, spreidvoeten of door een verstoring van het evenwicht van de kleine voetspieren.

Behandeling

Een behandeling is nodig in geval van pijnklachten. Conservatieve opties zijn steunzolen op maat, schoenadvies of verzorging van de eeltvorming door een professionele pedicure of podoloog. De operatieve behandeling is afhankelijk van patiënt tot patiënt. Mogelijke opties zijn peesverlengingen of transfers, arthroplastie door een klein stukje weg te nemen van het aangetaste gewrichtje of arthrodese wat het vastzetten is van het aangetaste gewrichtje met meestal een pinnetje.

  1000 robot-geassisteerde totale knieprothesen

  1000 robot-geassisteerde totale knieprothesen

  De kaap van 1.000 operaties met de MAKO-robot ronden, is niet zo uitzonderlijk. Wel héél speciaal en uniek is dat dit in een periode van net geen twee jaar is gebeurd. De MAKO-robot werd voor het eerst in AZ Alma gebruikt op 4 maart 2020. Hiermee legden de...

  webinar kniepathologie

  webinar kniepathologie

  Op 1 April 2021 ging onze eerste webinar door. Met meer dan 270 aanwezigen kunnen we van een groot succes spreken. De verschillende behandelingen van en de verschillende trends en controverses binnen de kniechirurgie werden besproken door onze knie-unit. Binnenkort...

  robot-truck

  robot-truck

  Op 8 maart kwam de MAKO-truck van de firma Stryker naar ons ziekenhuis. Deze truck rijdt gans Europa rond om iedereen de kans te geven om kennis te maken met deze nieuwe techniek voor het plaatsen van totale knie- en heupprothesen.Sinds 1 jaar gebruiken we deze robot...

  Internationale publicaties 2020

  Internationale publicaties 2020

  In 2020 werden door de artsen van onze dienst 5 papers gepubliceerd in hoog gerangschikte peer-reviewed internationale journals. Door ons mee in te zetten voor wetenschappelijk onderzoek proberen we om de kwaliteit van onze zorg naar een hoger niveau te tillen....

  Ingrepen geannuleerd

  Ingrepen geannuleerd

  Vanuit de overheid is er besloten dat vanaf maandag 26 oktober 2020 alle niet-dringende ingrepen en operaties worden uitgesteld. Dit voor een periode van minimum 4 weken. Patiënten wiens ingreep niet kan doorgaan, worden zelf opgebeld door het secretariaat. U dient...