Robot voor Totale Knie Prothesen

Sinds maart 2020 beschikt onze dienst over een MAKO robot om de chirurgen te assisteren om de prothesen op een nog correctere manier te plaatsen. 

De Mako Robotic-Arm is een geavanceerde innovatie in de orthopedische chirurgie die de manier waarop gewrichtsvervangingsprocedures worden uitgevoerd, verandert. Met de toenemende behoefte aan knie- en heupprotheses als gevolg van normale slijtage, sportblessures en overbelastingsblessures, is het van het aller grootste belang dat de prothese op een correcte manier geplaatst wordt.

De MAKO is een robot-arm ondersteunde technologie voor gebruik in totale- en unicompartimentele knieprothesen. Met behulp van een virtueel 3D-model stelt het systeem de chirurgen in staat om voor de operatie het operatieplan van elke patiënt te maken. Tijdens de operatie implementeert de chirurg het plan en past het aan voor een grotere nauwkeurigheid tijdens het gebruik van de robotarm.

De zeer geavanceerde robottechnologie transformeert de manier waarop gewrichtsvervangingsoperaties worden uitgevoerd, waardoor chirurgen een meer voorspelbare chirurgische ervaring hebben met een grotere nauwkeurigheid.

Mako is een interactieve robotarm die de chirurg tijdens de gehele procedure voorziet van real-time, visuele, tactiele en auditieve feedback om een optimale plaatsing van het implantaat te garanderen en zowel de bio-mechanische uitlijning als het bewegingsbereik van het gewricht te herstellen.

Met behulp van 3-D technologie kan de chirurg ook een gedetailleerd model van het bestaande gewricht maken en een chirurgisch plan ontwikkelen dat is afgestemd op de diagnose en anatomie van elke patiënt voorafgaand aan de eigenlijke operatie. Tijdens de operatie kunnen de nodige aanpassingen worden gedaan met behulp van de robotarm en beeldgeleide technologie om het plan uit te voeren.

1000 robot-geassisteerde totale knieprothesen

1000 robot-geassisteerde totale knieprothesen

De kaap van 1.000 operaties met de MAKO-robot ronden, is niet zo uitzonderlijk. Wel héél speciaal en uniek is dat dit in een periode van net geen twee jaar is gebeurd. De MAKO-robot werd voor het eerst in AZ Alma gebruikt op 4 maart 2020. Hiermee legden de...

hamertenen

Wat zijn hamertenen? Dit zijn de kleine tenen (niet de grote teen maar wel de 2de, 3de,4de en soms 5de teen) die een contractuur/abnormale stand vertonen in één of meerdere gewrichtjes waardoor ze gekromd staan. Hierdoor ontstaat er pijn in de aangetaste gewrichtjes...

webinar kniepathologie

webinar kniepathologie

Op 1 April 2021 ging onze eerste webinar door. Met meer dan 270 aanwezigen kunnen we van een groot succes spreken. De verschillende behandelingen van en de verschillende trends en controverses binnen de kniechirurgie werden besproken door onze knie-unit. Binnenkort...

robot-truck

robot-truck

Op 8 maart kwam de MAKO-truck van de firma Stryker naar ons ziekenhuis. Deze truck rijdt gans Europa rond om iedereen de kans te geven om kennis te maken met deze nieuwe techniek voor het plaatsen van totale knie- en heupprothesen.Sinds 1 jaar gebruiken we deze robot...

Internationale publicaties 2020

Internationale publicaties 2020

In 2020 werden door de artsen van onze dienst 5 papers gepubliceerd in hoog gerangschikte peer-reviewed internationale journals. Door ons mee in te zetten voor wetenschappelijk onderzoek proberen we om de kwaliteit van onze zorg naar een hoger niveau te tillen....